Верифицирано

Кристална ноќ против „индијанци“

09:51 Aug 15 2022 Скопје

Кристална ноќ против „индијанци“
Опис
Нотиран е говор на омраза на социјалната мрежа @Twitter, поконкретно на твитер профилот @DegenEriksen. Истиот во свој твит повикува на познатата кристална ноќ во 1938 год. во Германија, кој означува масовен прогон на евери од Германија и Австрија. Твитот гласи: „Имало некоја ноќ во Германија 1938-ма, Кристална ноќ ја нарекле...ако ме разбирате нема соживот со индијанци“, со што шири говор на омраза врз основа етничко потекло.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Твитер

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0