Верифицирано

Педер тепале - рацете да им се позлатат!

12:02 May 17 2022 Скопје

Педер тепале - рацете да им се позлатат!
Опис
Нотиран е говор на омраза на социјалната мрежа @Facebook. на 7 мај, во Тетово нападнат и претепан бил ЛГБТ активистот Беким Асани. Веста за физичкиот напад беше пренесена на 9 мај во скоро сите македонски медиуми, и беше споделена на нивните фејсбук страни. Скоро секој пост предизвика лавина на негативни коментари, исполенети со говор на омраза и повици за насилство врз Асани и „таквите како него“. Во продолжени се коментарите на објавената вест на фејсбук страната на Сител ТВ: „така им треба на таквите изроди“, „Друго требало да му направат кефој ќе се сторел“, „да го силувале копитаров немало олку да се жали“, „... многу се измисли закони за да ги заштитат ваквите..“, „уште за овој да се секираме“, „браво, така му треба“, „педер тепале, рацете да им се позлатат“, „во Тетово нема место за педери“, „тие што го поддржуваат овој педер, дај Боже и децата да им бидат педери“, „требало на ражен да го вртат“ и сл.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0