Верифицирано

На Македонија не и се потребни изроди

12:51 May 13 2022 Скопје

На Македонија не и се потребни изроди
Опис
Нотиран е говор на омраза на социјалната мрежа @Facebook. Фејсбук страницата на пораталот Курир.мк, на 09.05.2022 год. објави вест во која пренесуваат интервју на пејачот Васил Гарнванлиев. Насловот на веста е „Васил Гарванлиев ги откри сите детали за веридбата: Во јуни својот избраник ќе го донесам во Македонија“. На постот испишани се повеќе од 600 коментари, од кои голем дел содржат говор на омраза врз основа на сексулана ориентација и родов идентитет. Коментарите се следниве: „Изрод Ким Јонг е за тебе и таквите како тебе“, „на Македонија не и се потребни изроди како тебе“, „да не си помислил да доаѓаш, на клоци ќе те вратиме од кај што си дошол“ и сл.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0