Верифицирано

Говор на омраза на етничка припадност-твитер

19:09 Apr 21 2020 Скопје

Говор на омраза на етничка припадност-твитер
Опис
Твитер профилот Курвин Водењак на својот твитер профил @Jovanowsky објавил “Значи нема ред и поредок што шиптар нема да го погази у државава. Се измочаа на полицискиот час и цело трло се испособрале да протестираат у ниедно време”
Ова пријава се поднесува против Твитер профилот Курвнн Водењак затоа што:
Постои основано сомнение дека на ден 13ти април 2010 преку компјутерски систем – социјална мрежа Твитер, репрезентира идеја односно теорија со која потикнува омраза на етничка припадност.
Со што би сторил/а кривичното дело предвидено во член 394 г ст 1 од КЗ: Ширење на расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем.
Образложение:
Твитер профилот Курвин Водењак на својот твитер профил @Jovanowsky објавил “Значи нема ред и поредок што шиптар нема да го погази у државава. Се измочаа на полицискиот час и цело трло се испособрале да протестираат у ниедно време”
Ова пријава се поднесува против Твитер профилот Курвнн Водењак затоа што:
Со овие преземени дејствија постои основано сомнение дека пријавениот твитер профил страна сторил кривично дело предвидено во член 394 г ст 1 од КЗ: Ширење на расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем.. Како доказ ги приложуваме: линк од објавата на социјалната мрежа Фејсбук, и слика од истата објава
Повеќе податоци
Кривични дела: Ширење на расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Твитер

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0