Верифицирано

Репортажа за тешкотиите на припадниците на ЛГБТ+ заедницата - Штип

19:17 Aug 27 2021 Штип

Репортажа за тешкотиите на припадниците на ЛГБТ+ заедницата - Штип Репортажа за тешкотиите на припадниците на ЛГБТ+ заедницата - Штип Репортажа за тешкотиите на припадниците на ЛГБТ+ заедницата - Штип Репортажа за тешкотиите на припадниците на ЛГБТ+ заедницата - Штип Репортажа за тешкотиите на припадниците на ЛГБТ+ заедницата - Штип Репортажа за тешкотиите на припадниците на ЛГБТ+ заедницата - Штип Репортажа за тешкотиите на припадниците на ЛГБТ+ заедницата - Штип Репортажа за тешкотиите на припадниците на ЛГБТ+ заедницата - Штип
Опис
На фејсбук профилот на „Radio Slobodna Evropa na Makedonski“, е објавенo видео прилог каде се анализира општествената ситуација и можноста еден припадник на ЛГБТ+ заедницата да слободна ја изрази својата сексуална определба. Во делот за коментари има големи реакции во однос на темата поставена во видео репортажата, каде голем дел се и коментари со говор на омраза. Меѓу коментаторите има и жители на Штип, кои не се воздржуваат во изразувањето говор на омраза кон припадниците на ЛГБТ+ заедницата. Ваквите коментари ја уназадуваат можноста за отвореност и прифаќање на сите индивидуи во општеството. Вербализацијата на говор на омраза е изразена преку: „Цркнете педерана умоболна“, „Мрш бе говеда ниедни само метак за вас“, „изроди“, „За вашата болест само тешка физичка работа и ќотек немерен“, „педериштата“.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0