Верифицирано

Фејсбук објава за анти ЛГБТ насилства во Грузија и коментари со говор на омраза. - Штип

17:22 Jul 5 2021 Штип

Фејсбук објава за анти ЛГБТ насилства во Грузија и коментари со говор на омраза. - Штип Фејсбук објава за анти ЛГБТ насилства во Грузија и коментари со говор на омраза. - Штип Фејсбук објава за анти ЛГБТ насилства во Грузија и коментари со говор на омраза. - Штип Фејсбук објава за анти ЛГБТ насилства во Грузија и коментари со говор на омраза. - Штип Фејсбук објава за анти ЛГБТ насилства во Грузија и коментари со говор на омраза. - Штип Фејсбук објава за анти ЛГБТ насилства во Грузија и коментари со говор на омраза. - Штип Фејсбук објава за анти ЛГБТ насилства во Грузија и коментари со говор на омраза. - Штип Фејсбук објава за анти ЛГБТ насилства во Грузија и коментари со говор на омраза. - Штип Фејсбук објава за анти ЛГБТ насилства во Грузија и коментари со говор на омраза. - Штип Фејсбук објава за анти ЛГБТ насилства во Грузија и коментари со говор на омраза. - Штип
Опис
На фејсбук медиумот „Radio Slobodna Evropa na Makedonski“, е објавена вест во која се зборува за анти ЛГБТ + насилства кои се случиле во главниот град на Грузија, Тбилиси. До насилни протести дојде откако голема група демонстранти излегоа на улиците за да се спротивстават на Парадата на Гордоста која била планирана да се одржи. Во делот за коментари, под објавата се заблежуваат повеќе коментари со поддршка за насилниците. Еден од коментаторите е и штипски, локален жител кој во целост дава подршка за насилниците и користи говор на омраза насочен кон припадниците на ЛГБТ+ заедницата. Лавината коментари кои се поттикнати едни од други, се во целост со говор на омраза, а некои од нив се и директни повици на насилство. Дел пак, како трајно решение за „справување“ со ЛГБТ+ заедницата се повикуваат на геноцидните мерки користени во Втората светска војна. Вербализацијата се состои од:„ретардација“, „педеришта“, „изопачени умови“, „најгадно племе“, „Педерите само треба да се обесат, треба тие сите да се уништат“, „мртов лгбт“, „Вака и кај нас требаше од ќотек да ги утепаме све да им ебам празноглаава ИЗРОДИ“, „тепај ги педерите“, „За штеточините прво корнење нокти и гениталии, а потоа сите комплет у печка“.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа,Одобрување или оправдување на геноцид злосторства против човечноста или воени злосторства

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0