Верифицирано

Говор на омраза на фејсбук по објавена изјава од македонски водител - Штип

14:09 May 23 2021 Штип

Говор на омраза на фејсбук по објавена изјава од македонски водител - Штип Говор на омраза на фејсбук по објавена изјава од македонски водител - Штип Говор на омраза на фејсбук по објавена изјава од македонски водител - Штип Говор на омраза на фејсбук по објавена изјава од македонски водител - Штип
Опис
На фејсбук групата „Shilo magazine Шило Магазин“, е објавена статија во врска со изјавата на еден македонски водител во однос на тоа кој треба да биде нашиот претставник на Евровизија наредната година. Во делот за коментари, под статијата, имаме повеќе коментари со говор на омраза и индивидуални навреди упатени кон водителот кој ја дал изјавата во статијата. Еден од коментаторите е и штипски жител кој користи говор на омраза упатен кон припадниците на ЛГБТ+ заедницата, потточно кон хомосексулаците. Исто така, иницирани се и други коментари со говор на омраза, упатени кон припадниците на ЛГБТ+ заедницата, нарекувајќи ги „педери“, „педер гаден“, „педеровизија“.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0