Верифицирано

Диво шиптарско племе

11:02 Mar 25 2024 Прилеп

Диво шиптарско племе
Опис
На ден 25.03.2024 година, во 11:02 часот, објавен е говор на омраза врз етничка и национална основа, како фејсбук објава од профилот @jordanoskitale. Во објавата пишува: „АРАЧИНОВЦИ ШИПТАРИ на НАШИ МАКЕДОНСКИ ФУДБАЛЕРИ , им се ЗАКАНУВАЛЕ по ЖИВОТИТЕ. ДИВО ШИПТАРСКО ПЛЕМЕ. СДС ШИПТАРИЗИРАНА. На самото пристигнување на стадионот во ЧЕНТО , луѓето кои требаа да обезбедат ред на стадионот,значи редари облечени во зелени панцири почнаа да се ЗАКАНУВААТ на НАШИТЕ ФУДБАЛЕРИ, дека ЖИВИ НЕМА да ИЗЛЕЗЕМЕ од СТАДИОНОТ. Пред почетокот на натпреварот истите редари дојдоа до клупата за резервни играчи каде беа нашите фудбалери и почнаа да се ЗАКАНУВААТ и ВЕРБАЛНО да ги МАЛТРЕТИРААТ НАШИТЕ ФУДБАЛЕРИ. Пред стартот на натпреварот еден НАШ ФУДБАЛЕР е УДРЕН со ТУПАНИЦА од ДОМАШНИОТ ФУДБАЛЕР во пределот на ЛИЦЕТО.“
Повеќе податоци
Вид на говор: Повикување и поттикнување дискриминација
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук
Јавен настан: Спортски натпревар
Приближна возраст: 50 години

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0