Верифицирано

Говор на омраза врз основа на етничка и национална припадност

10:01 Sep 1 2023 Битола

Говор на омраза врз основа на етничка и национална припадност
Опис
На ден 01.09.2023 година, во 10:01 часот, објавен е говор на омраза врз основа на етничка и национална припадност, како фејсбук објава од профилот @risto.ivanovski.3. Во објавата пишува: „МАКЕДОНЧИЊА, ЧЕСТИТ ДА ВИ Е ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА ШКОЛСКА ГОДИНА (01.09.2023), ВО КОЈА ВИЕ НЕ СТЕ МАКЕДОНЦИ/КИ ТУКУ САМО ЦРТИ... ОВОЈ ЗЛОСТОР Е ДЕЛО НА РАСИСТИЧКО- ФАШИСТИЧКИТЕ ДОГОВОРИ СО АРНАУТИТЕ 90% ГЕГИ (ЧЕРКЕЗИ И ТАТАРИ) А И 10% ТОСКИ=ШКИПТАРИ СО МОНГОЛСКИ ТУРСКИ ЈАЗИК БЕЗ РОДОВИ СО КОИ ГРЕШАТ ГЕГИТЕ И ШКИПТАРИТЕ; ПРЕСПАНСКИОТ ВО МАКЕДОНСКА ПРЕСПА; И БУГАРСКИОТ НА БУГАРИ ТАТАРИ СО ЧУВАШКИ ЈАЗИК СО КОГО ГОВОРЕЛ СИМЕОН. БИДЕЈЌИ МАКЕДОНЦИТЕ СЕ САМО ЦРТИ, МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЈА Е САМО ИСЦРТАНА ШТО ТРЕБА ВО НЕА ДА СЕ УЧИ: АНТИЧКАТА ИСТОРИЈА БИЛА ГРЧКА НА ГРЦИ ЦИГАНИ СО ИНДИСКАТА БУЗУКА ОД 14- 15 ВЕК, А МАКЕДОНСКО БИЛО САМО ПО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА, И АЛБАНЦИТЕ БИЛЕ ИЛИРИ... ИАКО АЛБАНЦИ СЕ 90% ГЕГИ АЗИЈАТИ СО ДНК ДАЛЕЧНА ОД СОСЕДИТЕ СО ХОМЕРОВ ЈАЗИК САМО КАКО СЛОВЕНСКИ, А И СПОРЕД ФАЛМЕРАЈЕР...ИЛИРСКИ=СЛОВЕНСКИ, АРНАУТИТЕ ЌЕ СИ УЧАТ ШКИПТАРСКА ИСТОРИЈА. ПА ЧИТАМЕ И ГЛЕДАМЕ СЕ ГОВОРИ САМО ЗА НАШАТА СО ЦРТИ ИСТОРИЈА, А НЕ ИЛИРСКА... НА АРНАУТИ! “.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0

Повеќе пријави

Само тепање за овие срања

11:58 Jun 26, 2023

Битола, 0 Kms

Говор на омраза национачна - етничка основа

09:24 Mar 12, 2020

Битола, ул. Јане Сандански, зграда Шехерезада, 0 Kms

Говор на омраза кон мигрантите

01:57 Aug 07, 2017

Битола, 0 Kms