Верифицирано

"АЈДЕ ШИПТАРУ АЈДЕ ДА ВИДИМЕ КАКВИ ЗАКАНИ ЌЕ ИМА, ИМА СИТЕ ДА ВЕ ИСКОЛЕМЕ!!!"-Говор на омраза поради етничка припадност.

23:33 Apr 17 2019 Скопје

Опис
На ден 17.04.2019 (Среда) забележана е Фејсбук објава во групата "Националистичка Македонија" со говор на омраза поради етничка припадност. Во групата е објавена статија од веб порталот infomax.mk со наслов "АХМЕТИ СО ЗАКАНИ: Ако Иванов одлучи да ги аболицира оcудените за 27 април, ќе има последици во државата".На оваа објава стои следниот опис/наслов:"АЈДЕ ШИПТАРУ АЈДЕ ДА ВИДИМЕ КАКВИ ЗАКАНИ ЌЕ ИМА, ИМА СИТЕ ДА ВЕ ИСКОЛЕМЕ !!!". Во коментарите под објавата исто така се забележува говор на омраза поради етничка припадност и тоа од страна на:Ordanco Pecov ("Namesto "da kolite" siptari, popametno e DA GORIME kapitalisticki djavoli, sudski kucista, severni magarinja i grcki cigani!"); Bill Panou ("bre ne jadi gomna shiptarcko kopile kriminal ni jeden ti nemash pravo da se meshas vo makedoncki raboti idi so edi rama da se raspravash gioubre ni edno"); Vlado Manasijevski ("AHMETI TEBE KE TE NABIJEME NA MAGARECKI STAP"); Aleksandar Saso (" Siptaru KUR da dudlas").
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа
Вие сте: Сведок

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0