Верифицирано

Ксенофобичен говор и повикување на насилство на Твитер- Цветин Чилиманов

13:23 Oct 1 2018 Скопје

Ксенофобичен говор и повикување на насилство на Твитер- Цветин Чилиманов
Опис
На 01.10.2018 година, новинарот и дописник на МИА Цветин Чилиманов на својот личен твитер профил напиша:"-До сите таксисти што ме следат-ако ви влезе оваа во кола, време е за чичко Кумплуг” споделувајќи го твитер постот на Валери Хопкинс новинарката на Financial Times за Западен Балкан “ Skopje taxi Boycotter: Bulgarija thinks our language doesen’t exist, Serbia refuses to regognize our Church, Greeks block our name, and we have probs w Albanians. We don’t have a problem, everybody else does…”.Со ваквиот ксенофобичен говор лицето Цветин Чилиманов преку комјутерски систем и социјални медиуми повикува на насилство во јавноста, промовира и потикнува омраза и дискриминација.
Повеќе податоци
Вие сте: Сведок

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Твитер
Пријавивте ли во полиција?: да

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот

Приближна возраст: 40
Висина: 180

Веродостојност: UP DOWN 0