Верифицирано

Говор на омраза по објава за тоа кој ќе ја предводи „Парадата на гордоста“ - Штип

18:26 Jun 15 2021 Штип

Говор на омраза по објава за тоа кој ќе ја предводи „Парадата на гордоста“ - Штип Говор на омраза по објава за тоа кој ќе ја предводи „Парадата на гордоста“ - Штип Говор на омраза по објава за тоа кој ќе ја предводи „Парадата на гордоста“ - Штип Говор на омраза по објава за тоа кој ќе ја предводи „Парадата на гордоста“ - Штип Говор на омраза по објава за тоа кој ќе ја предводи „Парадата на гордоста“ - Штип Говор на омраза по објава за тоа кој ќе ја предводи „Парадата на гордоста“ - Штип Говор на омраза по објава за тоа кој ќе ја предводи „Парадата на гордоста“ - Штип Говор на омраза по објава за тоа кој ќе ја предводи „Парадата на гордоста“ - Штип Говор на омраза по објава за тоа кој ќе ја предводи „Парадата на гордоста“ - Штип
Опис
На фејсбук порталот „Shilo Magazine Шило Магазин“, е објавена вест во која се збори за тоа дека наводен „предводник“ на Парадата на гордоста која ќе се одржи во Скопје, ќе биде нашиот претставник на Евровизијиа, Васил Гарванлиев. Истиот е деклариран како геј, па затоа во секцијата за коментари има лавина од реакции со говор на омраза, кои се разликуваат едни од други само во иновативноста за изразување на говор на омраза и повик за насилство. Дел од коментарите се и на локални, штипски жители. Говорот на омраза е најмногу насочен кон припадниците на геј популацијата, но не изостанува насоченоста и кон сите припадници на ЛГБТ+ заедницата. Повикувањето на насилство е само иницијатор на уште повеќе коментари со говор на омраза, до мера на тоа кој поголем повик за насилство и говор на омраза ќе изрази во својот коментар. Вербализацијата е илустирана преку:„Трагата да му загине на него и на сите како него“, „копиле педерско“, „педери“, „двоцевка“, „педерчиња“, „Да нема земја дека да го закопат у дворо кај мене да го закопат ќе го мочам секое сабајле“, „педер“, „Пур пена во газот за такви како тебе да ти ебам племето“.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0