Верифицирано

Говор на омраза на етничка основа

23:41 Dec 24 2020 Скопје

Говор на омраза на етничка основа Говор на омраза на етничка основа
Опис
Порталот 365.com.mk овјавил вест со наслов „СЕЛА И ГАШИ НЕЗАДОВОЛНИ ОД ТОА АЛБАНСКИОТ ЈАЗИК ДА Е ЗИБОРЕН ПРЕДМЕТ. ‘’АКО АЛБАНСКИОТ Е ИЗБОРЕН ЗА МАКЕДОНЦИТЕ, ЗОШТО МАКЕДОНСКИОТ ДА Е ЗАДОЛЖИТЕЛЕН ЗА УЧЕНИЦИТЕ АЛБАНЦИ’’ На истата вест коментирал лицето Ljuben Bocevski со овие зборови “Абе шипс во Македонија учете Македонски а во алебанија учете шип колку саката таму Македонците на бараат да има факултети училишта и цела алебанија да учи Македонски’’
Ова пријава се поднесува против лицето Ljuben Bocevski:
Постои основано сомнение дека на ден 23.12.2020 преку компјутерски систем – социјална мрежа Фејсбук, репрезентира идеја односно теорија со која потикнува омраза на политичка припадност.
Со што би сторил кривично дело предвидено во член 394 г ст 1 од КЗ: Ширење на расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем.
Образложение:
Порталот 365.com.mk овјавил вест со наслов „СЕЛА И ГАШИ НЕЗАДОВОЛНИ ОД ТОА АЛБАНСКИОТ ЈАЗИК ДА Е ЗИБОРЕН ПРЕДМЕТ. ‘’АКО АЛБАНСКИОТ Е ИЗБОРЕН ЗА МАКЕДОНЦИТЕ, ЗОШТО МАКЕДОНСКИОТ ДА Е ЗАДОЛЖИТЕЛЕН ЗА УЧЕНИЦИТЕ АЛБАНЦИ’’ На истата вест коментирал лицето Ljuben Bocevski со овие зборови “Абе шипс во Македонија учете Македонски а во алебанија учете шип колку саката таму Македонците на бараат да има факултети училишта и цела алебанија да учи Македонски’’
Со овие преземени дејствија постои основано сомнение дека пријавеното лице сторил кривично дело предвидено во член 394 г ст 1 од КЗ: Ширење на расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем. Како доказ ги приложуваме: линк од објавата на социјалната мрежа Фејсбук, и слика од истата објава
Повеќе податоци
Кривични дела: Ширење на расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Интернет портал,Фејсбук
Ако се работи за телевизија, весник, радио или интернет портал ве молиме специфицирајте кои:: 365.com.mk

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0