Верифицирано

Само ќотек за циганите

11:14 Sep 28 2020 Скопје

Само ќотек за циганите
Опис
Нотиран е говор на омраза на објавена вест на веб порталот вечер.мк (односно на нивната официјална фејсбук страна). Во вест поврзана со протестот во Битола против полициска бруталност, испишани се над 200 коментари исполнети со говор на омраза врз основа на етничка припадност, како на пр.: „само пендрак за вас“, „стоп и за ромскиот терор“, „само ќотек за да ја почитуваат униформата“, „да би е*ам кожата за камшици правење“, „тие што ве тепаа се шиптарски полицијаци“, „правда ќе има само кога ќе јадите ќотек како магарина“, „паметен бил Хитлер“, „само ќотек за циганите“, „само мртов циган е добар циган“ и сл.
Линк од вести
https://www.facebook.com/FokusMKD
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0