Верифицирано

Говор на омраза кон Димитрови

09:10 Sep 1 2020 Скопје

Говор на омраза кон Димитрови
Опис
Нотиран е говор на омраза насочен кон Никола Димитров и неговото семејство. На порталот (официјалната фејсбук страна) Balkan Move објавена е вест за смртта на мајката на Никола Димитрова, Ратка Димитрова. При тоа коментарите се исполнети со говор на омраза насочен кон семејството Димитрови, како на пр.: „требаше да умреш и ти предавнику“, „да се простиме и од тебе, вакви предавници нека исчезнат за навек“, „поскоро и цела фамилија предавничка“, „и тебе со мајка ти во ист сандак да те испратиме“ и сл..
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа,Ширење на расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0