Верифицирано

Говор на омраза на eтничка и политичка основа

19:24 Jun 26 2020 Скопје

Говор на омраза на eтничка и политичка основа Говор на омраза на eтничка и политичка основа
Опис
Порталот и фејсбук странат 365.com.mk објавилa вест со влучена фотографија од министерот за внатрешни работи Никола Димитров со наслов: “Димитров: Преговорите со ЕУ се огромна шанса да создадеме услови за живот за македонските граѓани” На истата објава коментирал лицето Blagoja Dimitrieski со овие зборови: “Predavnik”
Ова пријава се поднесува против лицето Blagoja Dimitrieski затоа што:
Постои основано сомнение дека на ден 25.06.2020 преку компјутерски систем – социјална мрежа Фејсбук, репрезентира идеја односно теорија со која потикнува омраза на етничка припадност.
Со што би сторил кривично дело предвидено во член 394 г ст 1 од КЗ: Ширење на расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем.
Образложение:
Порталот и фејсбук странат 365.com.mk објавилa вест со влучена фотографија од министерот за внатрешни работи Никола Димитров со наслов: “Димитров: Преговорите со ЕУ се огромна шанса да создадеме услови за живот за македонските граѓани” На истата објава коментирал лицето Blagoja Dimitrieski со овие зборови: “Predavnik”
Со овие преземени дејствија постои основано сомнение дека пријавеното лице сторил кривично дело предвидено во член 394 г ст 1 од КЗ: Ширење на расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем. Како доказ ги приложуваме: линк од објавата на социјалната мрежа Фејсбук, и слика од истата објава
Повеќе податоци
Кривични дела: Ширење на расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук
Ако се работи за телевизија, весник, радио или интернет портал ве молиме специфицирајте кои:: 365.com.mk

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0