Верифицирано

Одобрување или оправдување на геноцид

00:02 Feb 1 2020 Скопје

Одобрување или оправдување на геноцид
Опис
Лицето/профилот Трезна Младина на својот фејсбук профил објавил фотографија од Хитлеровата Младина со објаснување “Хитлеровата младина е: (Hitlerjugend - "Хитлерова младина"), e младинска организација на национал-социјалистичка Германја како военизиран тип, главниот извор на членови бил од национал-социјалистичката партија. Беше создадена со декрет од 1 декември 1936 година,на чело беше поставен Baldur fon Schirach, кои даваше извештаи директно на Фирерот. Оние кои биле членови на партијата, одењето во Младината беше задолжително .Фиерот на говорот во Нирнберг ќе изјави дека постоењето на илјадагодишниот Рајх може да се постигне само преку соодветна едукација на младата генерација: "невообичаено активни, брутална младина - тоа е она што ќе го остави зад себе, пред кого светот ќе трепери .... младите треба да бидат рамнодушни кон болка, не треба да бидат слаби или нежни. Сакам да се види во нејзините очи како свети ѕвер ... "законот од 1936 година изјави дека секоја германската младина треба да се донесе во Институт за истражување во духот на национал-социјализмот, каде се изстражува здравјето, физичката и психичката подготвенотст. Сите постоечки германски младински клубови и здруженија беа вклучени во "Хитлеровата младина", кој покриваа околу 60% од германските млади. 25 март 1938 година е издаден декрет за регулирање на структура на "Хитлеровата младина". Фирерот бил опкружен со млади луѓе од организацијата "Хитлеровата младина" каде се опфатени млади луѓе на возраст од 10 до 18 и поделени по категории и возраст. Помлад група: момчиња од 10 до 14 години - " Deutsche Jungvolk" ( "германска младина"); 14-18 години - ". Хитлеровата младина",, организација на жени во "Хитлеровата младина": девојчиња на возраст од 10 до 14 години - "Yungmedelbunde" ( "Унијата на девојки"); 14-18 години - "Deutscher Bund Medel" ( "Лигата на германски девојки"). Услови за прием и едукација на членовите во Младината се внимателно прилагодени. Секоја година на 15 март на возраст од десет години, секој момчето да се регистрира во седиштето на Кралскиот младежки штаб. По внимателно испитување на информациите во врска со детето и неговото семејство, каде што се посветува посебно внимание на својата "расна чистота", тој се смета за "слободен од срамот" и се префрла на помладите возрасни групи - Германскиот Jungvolk. Ова секогаш беше проследено со церемонија за прием за време на роденденденот на Фирерот (април 20), во присуство на високи партиски членови. На возраст под 18 години младите луѓе стануваа членови на Национал-социјалистичката партија и тогашата СA или СС. Со 19 години младите вршат задолжителни 6 месеци трудова услуга во посебни работни логори, каде што тие ќе завладеат во било која професија и ќе навикнуваат на строга работна дисциплина. Секоја година се организираа спортски настани, туризам низ целата држава, млади митинзи, меѓународни состаноци со членовите на младинските организации на фашистичка Италија и други земји. Секое дете можеше да се најде во активностите на "Хитлеровата младина" каде има нешто интересно за себе .. На уметност и занаети, аеромоделирање, новинарството, музика, спорт, итн. Од почетокот на 2 светска војна, членовите на "Хитлеровата младина" собираа ќебиња и облека за војниците, и испраќаа пакети на фронт. Секој час тие беа зафатени на граница, и млади луѓе едвај имаат време за своите семејства. Повеќето родители не се спротивставуваа на тие прописи, и како резултат на тоа, тинејџерите се формирани како зрели мажи . 6 септември 1935 година, говорејќи на партискиот конгрес во Нирнберг, каде што пред трибините маршираа 54 илјади германски момчиња, Вирерот вели : "Според наше мислење, иднината на младиот Германец e дека треба, биде физички подготвен со темпераментен дух, флексибилен и тврд како челик ". Организацијата беше распуштена по поразот на Третиот рајх.”
Ова пријава се поднесува против лицето/профилот Трезна Младина затоа што:
Постои основано сомнение дека на ден 10-ти Август 2017 преку компјутерски систем – социјална мрежа Фејсбук, негира, минимизира, одобрува или оправдува кривични дела од членот 403 до 407 од КЗ, со намера за потикнување омраза на етничка или верска определба со што би го сторил кривичното дело предвидено во член 407 г ст 2 од КЗ: Одобрување или оправдување на геноцид, злосторства против човечноста или воени злосторства.
Со овие преземени дејствија постои основано сомнение дека пријавеното лице/профилТрезна Младина сторил кривично дело предвидено во член предвидено во член 407 г ст 2 од КЗ: Одобрување или оправдување на геноцид, злосторства против човечноста или воени злосторства.
Како доказ ги приложуваме: линк од објавата на социјалната мрежа Фејсбук и портал, и слика од истата објава
Повеќе податоци
Кривични дела: Одобрување или оправдување на геноцид злосторства против човечноста или воени злосторства

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0