Верифицирано

"Ќе умрете сите и шиптари и комуњари предавници сапун од вас ќе се прави,крв ќе се лее,Македонија цела ќе е"-Говор на омраза поради етничка припадност и политичка припадност.

20:40 May 6 2019 Скопје

Опис
На ден 06.05.2019 (Понеделник) забележана е Фејсбук објава со говор на омраза поради етничка припадност во Фејсбук групата "Националистичка Македонија". Објавата е во врска со претседателските избори (втор круг на гласање) што се одржаа на 05.05.2019 година,недела. Објавата со говор на омраза поради етничка припадност гласи:"ДПМНЕОВЦИ ДО КАДЕ СТИГНАВМЕ ? ДО КАДЕ ЌЕ СТИГНЕМЕ СЕГА? ДАЛИ ЗНАЕТЕ ВООПШТО ШТО ЌЕ СЕ ДЕСИ СО НАС, ЌЕ НЕ ПОДЕЛАТ, ЌЕ БИДЕМЕ ПОЛУ ТАТАРИ, ПОЛУ ШИПТАРИ, НЕМА ВЕЌЕ МАКЕДОНИЈА, НЕМА СПАС, МУ ГО ДАДОВТЕ ЦЕНЗУСОТ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТИЕ ШТО ГЛАСАА, ВИ БЛАГОДАРИМЕ ШТО ОД ДЕНЕСКА ОФИЦИЈАЛНО СМЕ МРТВИ !". Во коментари оставени на објавата исто така се забележува говор на омраза по ист основ,но се забележува и говор на омраза поради политичка припадност.Коментарите се оставени од страна на:Marjan Bogatinov ("A ti kopile zaev siptarsko kopile ke gores ziv zaedno so siptarite grcite bugarite nema sila koja moze da go izgasi toj pozar"), ("Aleksandar makedonecot ke stane ke vigi sece glavite a makedoncite ke go veat sonceto sto go gree celiot svet"), ("Ke umrete site i siptari i komunjari predavnici sapun od vas ke se pravi krv kese lee makedonija cela ke e").
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа
Вие сте: Сведок

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0